ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ
ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΗΡΙΑ
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
H ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΩΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ, ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ
ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS 

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ, ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ

Αυτό καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τις παραλίες μας.
Οι επαρχιακές και τοπικές αρχές με πρόσχημα την πρόοδο και την ανάπτυξη επέτρεψαν στους ξενοδόχους να καταπατήσουν και να επιχωματώσουν εξ ολοκλήρου
τις παραλίες που κληρονομήσαμε παρθένες από τους προγόνους μας. Επέτρεψαν με τη σιωπή τους κάθε σπιθαμή γης να καταληφθεί και κάθε πέρασμα προς τη θάλασσα να κλειστεί, ενώ στους πεζόδρομους που έχουν κατασκευαστεί για το κοινό, έβαλαν ιδιωτικούς φύλακες να τους φρουρούν επιτρέποντας μόνο σε ολίγους κατά τη δική τους κρίση να διαβαίνουν.
Περίπου έξι χιλιόμετρα ακτογραμμής σύνορα της κοινότητας έχουν αφεθεί από τις τοπικές αρχές στο έλεος των ξενοδόχων.
Μια χούφτα εκατομμυριούχων εξαγόρασαν τη παραθαλάσσια γη μας και τη τσιμέντωσαν.
Κατασκεύασαν ξενοδοχεία και βίλλες πολυτελείας. Εγκατέστησαν μέσα τουρίστες και μόνιμους αλλοδαπούς κάτοικους, που με αντάλλαγμα τα χρήματα τους και εις βάρος των ντόπιων κατοίκων, αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον και έκοψαν σχεδόν όλες τις προσβάσεις προς τη θάλασσα.
Ιδιωτικές αυθαίρετες επιχειρήσεις καταπάτησαν παράνομα τις παραλίες και κάλυψαν κάθε σπιθαμή δημόσιας παραλίας με ομπρέλες και πλαστικές ξαπλώστρες, έχτισαν πάνω στο κύμα, μπάζωσαν τις θάλασσες και τσιμέντωσαν φυσικές σπηλιές!
Τις παραλίες που έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια και οι προγονοί μας τις έδωσαν ατόφιες για να μπορούμε να τις χαιρόμαστε ελεύθερα, τώρα ξένοι τις καταπατούν και δεν επιτρέπουν σε μας να τις χρησιμοποιούμε ελευθέρα.
Τώρα όμως ηρθε η ώρα, είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μας και να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς!
Είναι καιρός να σταματήσουμε τους βέβηλους. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Μπορούμε να αντιδράσουμε, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά.
Ας αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν είναι τελείως αργά.
Ας δημιουργήσουμε κίνηση διαμαρτυρίας, ας γιγαντώσουμε κίνημα αντίδρασης και αποτροπής.
Όλοι μαζί φωνάξατε το, διαδώστε το, κοινοποιήστε το σε γνωστούς και φίλους.
Ο λαός υποχρεώνεται από την εξουσία να πληρώνει για τη διάσωση των τραπεζών που διάφοροι απατεώνες κατέστρεψαν. Επειδή ορισμένοι δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία δεν αποπληρώνουν, για να καλύψουν τα ελλείμματα οι τράπεζες υπερχρεώνουν τους υπόλοιπους δανειολήπτες σε υπέρμετρο βαθμό, δημιουργώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή μας χώρα.
Ποιος θα το περίμενε ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Κι όμωςσύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα stockwatch που συντάχθηκε στις 14 Ιουνίου 2013, είκοσι μόνον χρεώστες οφείλουν κοντά στα €5,5 δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου.
Στο άρθρο μου θα ασχοληθώ με ορισμένους εξ αυτών, καθώς χωρίς αιδώ διενεργώντας τους σημερινούς καιρούς, προκαλούν βάναυσα το λαϊκό αίσθημα.
Αφού με τη βοήθεια τραπεζιτικών και πολιτικών κατάφεραν να δανειστούν τεράστια ποσά με τα οποία δημιούργησαν τρύπες στις τράπεζες που τις οδήγησαν στο ΕΛΑ και στην οικονομική καταστροφή του τόπου, σήμερα χρησιμοποιώντας σε επενδύσεις αυτά τα λεφτά που δεν είναι δικά τους, αντί τουλάχιστον υπό το βάρος της ενοχής τους να φέρονται καθώς πρεπει, συμπεριφέρνονται ανάλγητα και προκλητικά.
Οι τρεις των χρεωστών δρουν εν Πάφω, εκ των οποίων δύο ασχολούνται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η αναλγησία και η πρόκληση πηγάζουν εκ της συμπεριφοράς τους στο να απασχολούν κυρίως κοινοτικούς παραβλέποντας την ανάγκη στήριξης των ντόπιων ανέργων, αλλά το μεγάλο έγκλημα τους είναι η καταπάτηση των παραλιών που τις έκαναν δικές τους και με διάφορους τρόπους εξαναγκάζουν τους ντόπιους να μην τις χρησιμοποιούν.
Χωρίς αιδώ οι συνένοχοι για την οικονομική κατάντια της πατριδος μας, συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τα ξένα χρήματα, χωρίς μια απολογία στο δύσμοιρο λαό που πληρώνει το κόστος των ενεργειών τους, και με περισσή αλαζονεία παριστάνοντας τους βασιλείς, με θράσος συμπεριφέρνονται ως Πατρίκιοι σε πληβείους. Παραβαίνουν τους νόμους, επεμβαίνουν στις παραλίες, κλείνουν τις διαβάσεις στους ντόπιους και τους αναγκάζουν να πηγαίνουν θαλασσινά μπάνια σε άλλους τόπους.
Τσιμέντωσαν τις παραλίες και τις οικειοποιήθηκαν υπό την ανοχή των τοπικών και Επαρχιακών αρχών. Τις επιχωμάτωσαν έως το κύμα και τις έστρωσαν με κρεβατάκια και ομπρέλες. Έκοψαν τις προσβάσεις με τεράστιες πέτρες και έβαλαν ιδιωτικούς φύλακες που απαγορεύουν τη διάβαση στους διαβάτες. Έκλεισαν φυσικές θαλασσινές λίμνες για να αποκτήσουν περισσότερους χώρους ηλιοθεραπείας των πελατών τους και έσκαψαν σκαλοπάτια στους βράχους παραμορφώνοντας το φυσικό τοπίο.
Και στην αντίδραση του λαού που είναι η σιωπή καθώς δεν έχει μέσο να εκφραστεί ή τρόπο να βρει το δίκαιο του, οι επαρχιακές αρμόδιες αρχές δεν επεμβαίνουν, επιτρέποντας τοιουτοτρόπως στους ξενοδόχους να ασελγούν επί της φύσεως και των πολιτών.
Θα ήταν καλό μετά τη μεγάλη καταστροφή του τόπου, να υπήρχε συνείδηση καθήκοντος στους αρμοδίους κρατικούς υπαλλήλους και να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας και του αισθήματος του δικαίου, πόσον μάλλον όταν των παρανομούντων τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί ως χρεώστες μεγάλου και επισφαλούς δανισμού δισεκατομμυρίων που καλούνται οι απλοί πολίτες να πληρώσουν. Αντί αυτού, κατατρέχουν και καταγγέλλουν όσους φτωχούς έφτιαξαν ένα γουμά στην αυλή τους, ή μια πέργολα για να προστατεύονται από τον ήλιο.
Τα όσα αναφέρω για το βιασμό των παραλιών συμβαίνουν αυτούς τους καιρούς στις παραλίες της Χλώρακας, γι αυτό καταγγέλλω δημόσια τις τοπικές και επαρχιακές αρχές για ολιγωρία στο καθήκον τους. Καινούργιοι ξενοδόχοι από άλλες επαρχίες έκτισαν καινούργια ξενοδοχεία στη νότια πλευρά της κοινότητας καταστρέφοντας το φυσικό παραθαλάσσιο περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, και απτόητοι συνεχίζουν το ίδιο έργο χωρίς όριο, καθώς καμιά αντίδραση δεν υπάρχει από τους θεματοφύλακες της τάξης και του νόμου που δείχνουν αμέλεια καθήκοντος σε μια προσπάθεια τους ίσως υποβοηθητική προς τους παρανομούντες.

Πληροφορίες φέρουν τον εν λόγω επιχειρηματία να έχει αιτηθεί από τις Επαρχιακές και τοπικές αρχές όπως του επιτραπεί να προβεί και σε άλλες επεμβάσεις μέσα στην ίδια τη θάλασσα, αφού την ακτή εξ ολοκλήρου έχει ήδη παρανόμως οικειοποιηθεί. Γι αυτό καλούνται οι κάτοικοι να είναι εν εγρηγόρσει, καθώς οι τοπικές αρχές δεν μας έχουν αποδείξει πως η δράση τους συμβαδίζει με το νόμο που διέπει όλους τους κατοίκους, παρά μόνο κλείνουν τα μάτια στις όσες παρανομίες των μεγάλων επιχειρηματιών.

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η Αειφόρος Ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποσκοπεί σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Πολλοί πολιτισμοί μέσα από τους αιώνες αναγνώρισαν την ανάγκη της αρμονίας μεταξύ του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Μέσα από τις εμπειρίες αιώνιων καταστροφών, οι οργανωμένοι άνθρωποι κατέληξαν σε συμπεράσματα διαφύλαξης και προστασίας του, έτσι που να συνάδει υπέρ του συμφέροντος των λαών και τώρα και σρο μέλλον. Αναθεώρησαν τις στρατηγικές τους και θέσπισαν στόχους οικονομικής ανάπτυξης που να συνάδει με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Βάση αυτων των στόχων, οι Επαρχιακές και τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που είναι εμπιστευμένοι στον έλεγχο και στη διατήρηση των παραλιών ώστε να παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πρεπει να επιτρέπουν  στους επιχειρηματίες χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες να προβαίνουν σε αυθαίρετες επεμβάσεις. Θα πρεπει με αυστηρότητα και χωρίς να παρασύρονται από το πρόσκαιρο όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, να προστατεύουν το περιβάλλον και την αειφορία.

Μπορεί κάποτε η γη να φαινόταν απέραντη και οι φυσικοί της πόροι απεριόριστοι, σήμερα όμως πρεπει να γίνει κατανοητό ότι η γη είναι μικρή και οι φυσικοί της πόροι περιορισμένοι.
Παλιότερα οι φυσικές καταστροφές ήταν περιορισμένες σε έκταση, σήμερα όμως με την ραγδαία ανάπτυξη η καταστροφή που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση, αλλά κυρίως η αποψίλωση και το ξεχέρσωμα της γης, έχουν διαταράξει και καταστρέφει τα οικοσυστήματα. Η μεγάλη ρίψη αποβλήτων στις θάλασσες και η επέμβαση επί αυτής η οποία συνεχώς αυξάνεται, απειλεί στην πλήρη απώλεια της  αιγιαλίτιδας βιοποικιλότητας. 
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε παραλίες προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Η μετακίνηση βράχων ή άμμου, η ανέγερση κτιρίων και άλλων κατασκευών καθώς και οτιδήποτε αλλοιώνει το περιβάλλον που έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη ακτογραμμή, μπορεί να επιφέρουν πρόσκαιρο οικονομικό όφελος σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο σε βάθος χρόνου δύνανται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές, που για την αποκατάστασή τους θα απαιτηθούν εκατοντάδες χρόνια και πολλές μελλοντικές γενιές  θα επιβαρυνθούν τις δικές μας αυθαιρεσίες.

Θα πρεπει να αναγνωρίσουμε τη ζημιογόνο πολιτική της άναρχης εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της καταστροφής της γης και της θάλασσας, και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών  να εισάγουμε στη ζωή μας περιβαλλοντολογική συνείδηση με μοναδικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη που να μην θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μελλοντικών γενεών.

Θα πρεπει οι αρμόδιοι να επέμβουν όπου παρατηρούνται άναρχες αναπτύξεις και πάραυτα να τις σταματήσουν. Είναι υποχρεωμένοι ως εκ της θέσεως τους από το νόμο, γι αυτό δεν πρεπει να ολιγωρούν, ούτε να κλείνουν τα ματιά στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα.
Πρέπει να προασπίσουν τους θεσμούς, να πολεμήσουν την αυθαιρεσία και να προωθήσουν την αειφορία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΛΑΕ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΞΥΠΝΑ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ
Χλωρακιώτες ξυπνάτε πριν να είναι τελείως αργά.

Ήταν κάποτε θυμάμαι μια θάλασσα μικρή, πανέμορφη και αγαπημένη. Ένα μικρό απάνεμο φυσικό λιμανάκι το ΔΗΜΜΑ που άντεξε εις τους αιώνες και το βρήκαμε ατόφιο και πανέμορφο να μας διηγείται ιστορίες πρωτεινές  θυμίζοντας μας ότι οι πρόγονοι μας εκεί μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν, μέσα σ αυτά τα ήρεμα και κρυστάλλινα νερά έμαθαν το πρώτο τους κολύμπι.  
Κι όμως σήμερα, ανθρώπινα χέρια βέβηλα, βρέθηκαν να χαλάσουν αυτή τη φυσική ομορφιά. Χωρίς αιδώ, ξεδιάντροπα βίασαν τη φύση και γέμισαν τη παραλία με μπετόν αρμέ και σκέπασαν από κάτω τα κυρταμα και τα αθάνατα λουλούδια της παραλίας.   
Έγιναν οι άνθρωποι στην κοινότητα της Χλώρακας θηρία ανήμερα που με μόνη έγνοια την ευκολία τους, παραβιάζουν τους νόμους και επεμβαίνουν ασύστολα χαλώντας την ίδια τη φύση.
Και οι τοπικές αρχές που είναι; Παρακολουθούν χωρίς αντίδραση αφήνοντας πρώτα τους μεγιστάνες του πλούτου να καταπατούν τις όμορφες παραλίες μας με πρόσχημα την πρόοδο και την ανάπτυξη, και ύστερα ανήμποροι πλέον δεν τολμούν να επιβάλουν την τάξη σε κανέναν καθώς όλοι μικροί και μεγάλοι τους πήραν χαμπάρι και παρανόμως και αυτοί δρουν, άλλοι περιφράσσοντας τις παραλίες, και άλλοι τσιμεντωνοντας τις.
Το πρόβλημα όμως έγκειται στους ίδιους τους κατοίκους, που ως αμνοί άφωνοι επί σφαγής, παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν, επιτρέποντας έτσι στις τοπικές αρχές να ανέχονται το βιασμό των παραλιών μας.

Φτάνει όμως έως εδώ. Καημένε λαέ, επιτέλους ξύπνα. Μην αφήνεις τον καθένα να καταπατά τις παραλίες. Είναι δικές σου, είναι δικές μου, είναι ολονών μας. Επιτέλους όλοι μαζί ας ενώσουμε τις φωνές μας και να τους σταματήσουμε.

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τα έξι περίπου χιλιόμετρα ακτογραμμών που περιβάλλουν τη κοινότητα της Χλωρακας, έχουν δυστυχώς καταλειφθεί αυθαίρετα από ξενοδόχους και επιχειρηματίες που τις έχουν καταστήσει ως δικές τους περιούσιες και απροσπέλαστες στους κατοίκους οι οποίοι ελεύθερα έχουν το δικαίωμα να τις χρησιμοποιούν. Οι τρεις ελεύθερες εναπομείναντες παραλίες κατάλληλες για λουόμενους, έχουν δυστηχώς καταληφθεί και αυτές αυτό το καλοκαίρι.   
Η πρώτη η παραλία των Ροδαφινιών, η δεύτερη του Πηλού και η τρίτη του Δημμάτου έχουν επιχωματωθεί, περιφραχτεί και τσιμεντωθεί. Τοιουτοτρόπως έχουν γίνει όλες απροσπέλαστες ή και ακατάλληλες για χρήση από τους κατοίκους.
Οι αιγιαλοί και οι παραλίες όμως ανήκουν στο δημόσιο δηλαδή στο λαό, και συνεπεία του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη τη χρήση τους. Όμως δυστυχώς, αν και είναι κοινωνικά αγαθά, αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής μεταξύ τοπικών αρχών και επιχειρηματιών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Πολλές είναι οι καταγγελίες σχετικά με τη κατάληψη των παραλιών και μη ελεύθερα προσβασιμες στους λουόμενους.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι τοπικές αρχές της Χλώρακας να δράσουν άμεσα για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, ειδάλλως οι ίδιοι θα κατηγορηθούν ότι ανέχονται ή και περιθάλπουν την παρανομία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ
Δεκαπενταύγουστος ήρθε και φέτος με τον υδράργυρο στα ύψη και με την υγρασία να δημιουργεί αποπνιχτική ατμόσφαιρα. Οι χιλιάδες επισκέπτες γέμισαν τις παραλίες όλης της Πάφου και μαζί με τους ντόπιους γέμισαν τις θάλασσες αναζητώντας την δροσιά της.
Όλες οι παραλίες από την Πέτρα του Ρωμιού έως τον Πύργο Τυλληρίας γέμισαν κόσμο. Οι παραλίες της Κάτω Πάφου, της Κισσόνεργας, της Πέγειας, του Ακάμα και της Πόλεως Χρυσοχούς, είχαν μέρες γιορτινές και χαρούμενο πανηγύρι με τους επισκέπτες να χαίρονται τη δροσιά της θάλασσας.
Η Πάφος με τα πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά της αποτελούσε πόλη έλξης από ανέκαθεν,
και στην δύσκολη αυτή εποχή της οικονομικής κρίσης, τις  παραλιακές περιοχές συνηθίζουν να επισκέπτονται περισσότεροι ντόπιοι ζητώντας φθηνές αλλά συνάμα και ποιοτικές διακοπές. 
Παρ όλα αυτά, οι παραλίες της Χλώρακας παρέμειναν άδειες χωρίς επισκέπτες, και τα ξενοδοχεία μισογεμάτα. Ο λόγος, απλός. Οι περισσότερες προσβάσεις στις παραλίες είναι αποκομμένες και χωρίς προσβάσεις, ενώ οι περισσότερες έχουν καταλειφθεί από επιχειρηματίες που άλλες περιέφραξαν, άλλες τσιμέντωσαν, και άλλες έκαναν αποκλειστικά δικές τους χωρίς καμιά τοπική ή Επαρχιακή αρχή να τους παρεμποδίζει.
Αλλά το χειρότερο απ όλα, τα άλλοτε πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά της θάλασσας της  Χλώρακας έγιναν γκρίζα, θολά, γέμισαν βακτήρια, και τα νερά έγιναν κίτρινα στο χρώμα του θανάτου με τη χλωρίδα να έχει ξεραθεί και την πανίδα να εξαφανιστεί.
Τα λύματα από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες τρέχουν ασταμάτητα δημιουργώντας δυσωδία στα άλλοτε πανέμορφα και κοσμομύριστα από την άλμη θαλασσινά νερά της Χλώρακας. Τα απόνερα από τους βιολογικούς ολονυχτίς διαχέονται και διασκορπίζονται στα γαλανά νερά  χωρίς κανείς να τολμά να υψώσει τόνο διαμαρτυρίας, απλά όλοι σιωπούν, και βάζοντας την ουρά στα σκέλια απλά αλλάζουν τόπο για τα θαλασσινά τους μπάνια. Πρώτοι οι κάτοικοι  Χλώρακας έφυγαν παραπονεμένοι καθώς τα κορμιά τους γέμισαν πληγές, δίδοντας έτσι το παράδειγμα και στους ξένους επισκέπτες να τους ακολουθήσουν. Από τη μια έχοντας το δίκιο τους για να μην γεμίσουν τσούνες ή να αρπάξουν δερματικές ασθένειας από τη βρώμα και τη μπόχα, αλλά από την άλλη έχοντας το άδικο τους, αφού με την απόλυτη σιωπή που τους διακρίνει ενθαρρύνουν τους καταπατητές περισσότερο να τους πατούν στο σβέρκο, και τις προσκυνημένες κρατικές αρχές να σιωπούν σε μια συνένοχη αμαρτωλή σιγή, διευκολύνοντας τοιουτοτρόπως αυτούς που όχι μόνο έκλεψαν και κατασπάραξαν τον δύσμοιρο Κυπριακό λαό, αλλά από πάνω τον περιγελούν και δεν τον λογαριάζουν.

Και εγώ που γράφω όλα αυτά, με μια μικρή ελπίδα στην καρδιά όταν κοιμάμαι ονειρεύομαι, μήπως δεήσει ο Θεός και κάποια μέρα ξυπνήσει αυτός ο καημένος λαός και φωνάξει για το δίκιο του.


ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Απίστευτες εικόνες μπορεί κάποιος να αντικρύσει στις παραλίες της Χλώρακας. Όπου υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες ποσότητες λυμάτων πέφτουν στη θάλασσα δημιουργώντας πράσινες κηλίδες από άλγη. Αν και αυτά τα λύματα υπόκεινται σε βιολογική  επεξεργασία, απαγορεύονται να ρίχνονται στη θάλασσα διότι χαλούν την ποιότητα των υδάτων, με αποτέλεσμα όπου κολυμπούν οι κάτοικοι με τις οικογένειες τους, να μην υπάρχουν καθαρά νερά. Αν και είναι όλοι ανάστατοι και διαμαρτύρονται, κανείς δεν ακούει και κανείς δεν επιβάλλει την τάξη.
Ξένοι τουρίστες βλέποντας την κατάσταση μένουν απορημένοι, ενώ πολύς κόσμος από άλλες επαρχίες διερωτούνται αν στη Χλώρακα υπάρχει έννομη τάξη, ή αναρχία.
Η ρύπανση της θάλασσας από λύματα σε όλη την ακτή είναι ιδιαίτερα εμφανής και επηρεάζει άμεσα το οικοσύστημα και την υγεία μας.  Οι οργανικές ουσίες που περιέχονται στα λύματα, αλλά και τα χημικά, τα απορρυπαντικά και τα οργανικά βιομηχανικά απόβλητα προκαλούν το φαινόμενο του ευτροφισμού.
Ο ευτροφισμός είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σε υδάτινα οικοσυστήματα ή ξέβαθες θάλασσες που δέχονται μεγάλες ποσότητες οργανικών υλών και άλατα αζώτου και φωσφόρου με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολυάριθμοι μικροοργανισμοί και άλγεις που  καταναλώνουν πολύ οξυγόνο το οποίο πλέον δεν επαρκεί για άλλους οργανισμούς. Λόγω της έλλειψης του οξυγόνου τα ψάρια και τα βακτήρια πεθαίνουν, η βλάστηση το ίδιο, δημιουργώντας έτσι ένα νεκρό οικοσύστημα. Αποτέλεσμα του ευτροφισμού είναι η πτώση της ποιότητας του νερού και η μεταβολή της χλωρίδας και πανίδας των νερών.
Πάντα όποτε έρχεται το καλοκαίρι , όλοι θυμόμαστε την μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων από τα λύματα των ξενοδοχείων που βρίσκονται δίπλα στις θάλασσες μας. Διαμαρτυρόμαστε για λίγο, φεύγει το καλοκαίρι και όλοι ξεχνάμε. Όμως αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα, με αποτελεσμα τα θαλάσσια ύδατα να είναι γεμάτα βακτήρια και μικροοργανισμούς σε σημείο που τα νερά να γίνονται θολά, και σε όλο τον παράκτιο βυθό να εχουν ξεραθεί τα φύκια, να εχουν εξαφανιστεί τα ψάρια και να μοιάζει  ο βραχώδης βυθός σαν φαλακρό τοπίο χωρίς καθόλου χλωρίδα και πανίδα.
Ξέρουμε ότι όλα τα αδειούχα ξενοδοχεία εχουν βιολογικούς που πρεπει να επεξεργάζονται σωστά τα λύματα και τα καθαρισμένα νερά να τα χρησιμοποιούν για κηπευτικούς σκοπούς, ενώ όσα περισσεύουν να τα μεταφέρουν με βυτιοφόρα στους κρατικούς βιολογικούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων. Αντί αυτού, σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία ρίχνουν τα λύματα που τους περισσεύουν στη θάλασσα υπό την ανοχή των υπευθύνων. Καμιά υπηρεσία δεν ελέγχει εάν οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν σωστά, ούτε εάν μεταφέρονται τα λύματα στον προορισμό τους, παρά μονο αφήνονται ανενόχλητοι να τα ρίχνουν στη θάλασσα. Κάνουν όλοι τα στραβά μάτια και στον βωμό των οικονομικών συμφερόντων θυσιάζουν τον θαλάσσιο πλούτο και ολόκληρο το οικοσύστημα.
Η μόλυνση της θάλασσας από λύματα εκτός από την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, είναι πολύ επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι προκαλούν μυκητιάσεις και βαριές επικίνδυνες μολύνσεις σε όσους λούονται στα λερωμένα αυτά ύδατα.
Δηλαδή καταστρέφουν τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, καταστρέφουν επίσης και την υγεία του ανθρώπου.
Είναι η πικρή αλήθεια: Λύματα στην θάλασσα σημαίνει εγκλήματα στην θάλασσα…

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΜΑΣ
Στην Κύπρο όποτε έρχεται το καλοκαίρι όσοι θέλουμε να κολυμπήσουμε θυμόμαστε την μόλυνση των θαλασσών. Διαμαρτυρόμαστε για λίγο στα καφενεία, και ύστερα ξεχνούμε. Όμως η μόλυνση συνεχίζει να συμβαίνει, τα βακτήρια και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί πληθαίνουν, τα νερά γίνονται θολώτερα και επικινδυνώτερα, ενώ σε όλο τον παράκτιο βυθό η χλωρίδα ξεραινέται και καταστρέφεται.
Η Κύπρος ως πριν λίγα χρόνια ήταν ένα νησί με εκπληκτική φυσική ομορφιά με μεγάλη ποικιλία από τοπία και περιοχές με εξαιρετική θέα. Στις ακτές της εναλλάσσονταν βραχώδεις παραλίες, ακρωτήρια, κολπίσκοι και γραφικές αμμουδιές που με την περισσή τους ομορφιά, ενέπνευσαν πολλούς υμνωδούς, ραψωδούς και ποιητές. O νησιώτικος χαρακτήρας της, η μακραίωνη απομόνωσή της και οι κλιματικές της συνθήκες, επέτρεψαν την ανάπτυξη μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα.
Σήμερα όμως, με τον ποιο σκληρό τρόπο ανακαλύπτουμε ότι οι αυθαίρετες επεμβάσεις των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον το έχουν αλλοιώσει και σχεδόν καταστρέψει. Τα δάση έχουν αποψιλωθεί και σχεδόν όλες οι ακτές γέμισαν με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η πανίδα και η χλωρίδα της Μεσογείου κινδυνεύει δραματικά από τα σκουπίδια και τα λύματα που αποτελούν θανάσιμες απειλές για την βιοποικιλότητα της, καθώς είναι μια περίκλειστη θάλασσα που μολύνεται με χημικά και άλλου είδους σκουπίδια, χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα αποβάλλει εύκολα όσο μια ανοιχτή θάλασσα.
Το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου δέχεται τόσες πιέσεις, με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα της να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανατροπής της, με πολλά είδη της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας να απειλούνται με εξαφάνιση από παράγοντες που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η κυριότερη απειλή που δέχεται η θάλασσα είναι η καταστροφή των βιότοπων που προέρχεται από την ανθρωπογενή μόλυνση, αφού χημικά και συστατικά που περιέχονται σε λύματα, λιπάσματα και απορριπαντικά που απορρίπτονται στη θάλασσα προκαλούν αύξηση του πληθυσμού των αλγών και άλλων απλών μορφών ζωής που ευθύνονται για τη μείωση του οξυγόνου για τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη, με αποτέλεσμα να ξεραινέται ο βυθός και να καταστρέφεται η χλωρίδα και κατά συνέπειαν η πανίδα.
Οι θάλασσες ήταν πάντα η εύκολη λύση για εναπόθεση κάθε μορφής απορριμμάτων. Η υπερεκμετάλλευση των παραλιών από τους διάφορους ξενοδόχους και επιχειρηματίες, μεγιστοποίησαν τους κινδύνους καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα η βλάστηση σε όλες τις ακτές να είναι ανύπαρκτη εξ αιτίας των λυμάτων που χύνονται σε αυτήν. Κατάντησαν οι παραλίες χωρίς βλάστηση, μεταμορφώθηκε το φυσικό χρώμα των ακτών σε κίτρινο νεκρικό και χλωμό τόσο εξόφθαλμο, που είναι άξιο απορίας γιατι όλοι καμώνονται πως δεν το βλέπουν, πως δεν το καταλαβαίνουν. Το κράτος και οι τοπικές αρχές, τα κόμματα και οι βουλευτές, όλοι αυτοί που θα έπρεπε να νοιάζονται, δεν αντιδρούν. Όλοι σιωπούν, ούτε μιλούν, ούτε λαλούν.
Είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Είναι μια εγκληματική πολιτική σιωπής των τοπικών κοινωνιών που το επιτρέπουν, είναι  επίσης έγκλημα όλων των τοπικών αρχών που ανέχονται τέτοιες ενέργειες χωρίς την παραμικρή αντίδραση τους.
Θα έπρεπε όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, να προβληματιστούν και να αποχτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Να φωνάξουν, να αντιδράσουν, να δράσουν, και να βάλουν φραγμό στους λίγους που παρανομούν εις βάρος των πολλών. Διότι η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τις ερχόμενες γενιές, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας. Έχουμε αυτό το δικαίωμα, είναι υποχρέωση μας και καθήκον μας.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΗΡΙΑ
Η Χλώρακα άλλοτε και τώρα –ένα σύγχρονο άρθρο για τους τωρινούς καιρούς–
Η πλατεία της Χλώρακας είναι άδεια. Ερημιά επικρατεί στην άλλοτε σφύζουσα κεντρική πλατεία που είχε τα καφενεία στοιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Έρημη κοινότητα, δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς ανθρώπους. Οι δρόμοι παντέρμοι και χαλασμένοι δίνουν όψη θυμωμένου θερίου με ορθάνοικτο στόμα έτοιμο να βρυχηθεί. Τα αυτοκίνητα καταπονημένα με τις σούστες και τα φρένα σπασμένα, και οι οδηγοί να κάνουν γύρο από τα άλλα χωριά να πάνε στην πόλη.
Το κέντρο του χωριού εγκαταλείφθηκε και τα καταστήματα έκλεισαν, τα καφενεια ένα ένα κλείνουν το ίδιο. Λίγοι πελάτες τα δειλινά που μόλις πέσει ο ήλιος χάνονται, είναι ο κόσμος τα πρωινά τις Κυριακές, οι πιστοί Χριστιανοί που πάν στην εκκλησία. Στην κεντρική πλατεία που είναι άδεια όταν τα μνημόσυνα είναι λίγα, αλλά όταν οι πεθαμένοι είναι πολλοί, γεμίζει ασφυκτικά από τους συγγενείς των μνημονευομένων τεθνώντων.
Ήταν παλιότερα ένα χωριό που έσφυζε από ζωή και κίνηση, που είχε κέντρα αναψυχής όλα γεμάτα πελάτες, ξενοχωρίτες κατέκλυζαν την κοινότητα και είχε ξακουστή φήμη σε όλη την Κύπρο. Οι παραλίες γεμάτες ξενοδοχεία που οι επισκέπτες τους τα απογεύματα και τις νυχτερινές ώρες κατέκλυζαν την κοινότητα δίνοντας στην κεντρική πλατεία όψη κοσμοπολίτικης και πολύβουης αγοράς.
Σήμερα ερημιά επικρατεί, δεν είναι μόνο οι ξένοι επισκέπτες που εξαφανίστηκαν, είναι και οι χωριανοί που έφυγαν και άφησαν πίσω τους δρόμους έρημους με τα φώτα αναμμένα να νυστάζουν από την απραξία και την απόλυτη ησυχία που επικρατεί στην κεντρική πλατεία.
Ήρθαν τα μηχανήματα τα μεγάλα θηρία με τους εργοδηγούς πανω τους να φαντάζουν μικρές κουκίδες, να χαλάσουν τους δρόμους και να κάμουν συστήματα αποχέτευσης, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν μικρόβια αφού το παλιό σύστημα ίσως να μην ήταν υγειές –έτσι αποφάνθηκαν οι μεγάλοι επιστήμονες από την μητέρα Ευρώπη-
Πέρασαν τρία χρόνια, τα μηχανήματα χάλασαν το χωριό ολόκληρο και από πανω έβαλαν χαράτσι για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται, μια παράνομη πράξη που οι αργόσχολοι Βουλευτές νομοθέτησαν και νομιμοποίησαν. Για να κάμουν ένα σύστημα αποχέτευσης που κανέναν δεν πείθει ότι είναι καλύτερο από το παλιό.
Ένα εργο που στην αρχή καλωσορίστηκε γιατί ξεκίνησε σε περίοδο δύσκολη όταν η οικονομική κρίση κτύπησε πολλές πόρτες, όταν η ανεργία δεν άφησε σπίτι να μην αγγίξει, όταν πολλοί έλπισαν να ανοιχτούν θέσεις εργασίας.
Ένα εργο που όμως γρήγορα κατέδειξε ότι οι κάτοικοι της Χλώρακας δεν είχαν πρόσβαση για εργασία, ήταν ένα συνεργείο αποκλειστικά από αλλοδαπούς εργάτες και μαστόρους που βάλθηκαν να χαλούν τους δρόμους, να σπάζουν τα πεζοδρόμια, να παρεμποδίζουν τον κόσμο να κυκλοφορά και να προκαλούν τεράστιες ζημιές στο υδρευτικό σύστημα. Να φεύγουν και να χάνονται ποτάμια τα νερά, και να ζητάνε ύστερα οι ειδικοί από τους πολίτες να κάνουν οικονομία γιατί υπάρχει ανομβρία. Και κάθε χρόνο οι άρχοντες προεστοί να αυξάνουν την χρέωση του πόσιμου νερού, έτσι που οι καταναλωτές να διερωτούνται εάν υπάρχει ισοτιμία με την Κόκα Κόλα. 
Τα μηχανήματα αφού χάλασαν χωρίς αιδώ τα πεζοδρόμια, ύστερα σκέπασαν τα αυλάκια όπως – όπως αφήνοντας τα χαλάσματα άκτιστα χωρίς να τα επιδιορθώσουν ως όφειλαν από το νόμο. Δεν υπολόγισαν κανένα, -γιατί άλλωστε, αφου καμία υπεύθυνη αρχή δεν απαίτησε το δίκαιο- Κατέστρεψαν το οδικό και το υδρευτικό δίκτυο ολόκληρης της κοινότητας στην προσπάθεια τους να φτιάξουν αποχετευτικό σύστημα ώστε η Χλώρακα να μην υστερεί από καμιά μεγάλη πόλη της Ευρώπης.
Και αφου τέλειωσαν, τσέκαραν και βρήκαν διαρροές σε κάθε λίγα μέτρα, και άρχισαν ξανά από αρχής. Άνοιξαν ξανά τα αυλάκια, έκοψαν και έσκαψαν τους δρόμους, έκαναν τους κατοίκους να ξαναπεράσουν τον ίδιο σταυρό του μαρτυρίου.
Ύστερα πήραν τα μεγάλα μηχανήματα και έφυγαν. Τώρα οι δρόμοι παντέρμοι και χαλασμένοι δίνουν όψη θυμωμένου θηρίου με ορθάνοικτο στόμα έτοιμο να βρυχηθεί. Τα αυτοκίνητα καταπονημένα με τις σούστες και τα φρένα σπασμένα βρίσκονται σταματημένα πανω στα χαλασμένα πεζοδρόμια, ενώ τις νύχτες τα φώτα νυσταγμένα φέγγουν στην άδεια πλατεία.


ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Η Αειφόρος Ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποσκοπεί σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Πολλοί πολιτισμοί μέσα από τους αιώνες αναγνώρισαν την ανάγκη της αρμονίας μεταξύ του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Μέσα από τις εμπειρίες αιώνιων καταστροφών, οι οργανωμένοι άνθρωποι κατέληξαν σε συμπεράσματα διαφύλαξης και προστασίας του, έτσι που να συνάδει υπέρ του συμφέροντος των λαών και τώρα και σρο μέλλον. Αναθεώρησαν τις στρατηγικές τους και θέσπισαν στόχους οικονομικής ανάπτυξης που να συνάδει με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Βάση αυτων των στόχων, οι Επαρχιακές και τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που είναι εμπιστευμένοι στον έλεγχο και στη διατήρηση των παραλιών ώστε να παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πρεπει να επιτρέπουν  στους επιχειρηματίες χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες να προβαίνουν σε αυθαίρετες επεμβάσεις. Θα πρεπει με αυστηρότητα και χωρίς να παρασύρονται από το πρόσκαιρο όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, να προστατεύουν το περιβάλλον και την αειφορία.
Μπορεί κάποτε η γη να φαινόταν απέραντη και οι φυσικοί της πόροι απεριόριστοι, σήμερα όμως πρεπει να γίνει κατανοητό ότι η γη είναι μικρή και οι φυσικοί της πόροι περιορισμένοι.
Παλιότερα οι φυσικές καταστροφές ήταν περιορισμένες σε έκταση, σήμερα όμως με την ραγδαία ανάπτυξη η καταστροφή που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση, αλλά κυρίως η αποψίλωση και το ξεχέρσωμα της γης, έχουν διαταράξει και καταστρέφει τα οικοσυστήματα. Η μεγάλη ρίψη αποβλήτων στις θάλασσες και η επέμβαση επί αυτής η οποία συνεχώς αυξάνεται, απειλεί στην πλήρη απώλεια της  αιγιαλίτιδας βιοποικιλότητας.
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε παραλίες προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Η μετακίνηση βράχων ή άμμου, η ανέγερση κτιρίων και άλλων κατασκευών καθώς και οτιδήποτε αλλοιώνει το περιβάλλον που έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη ακτογραμμή, μπορεί να επιφέρουν πρόσκαιρο οικονομικό όφελος σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο σε βάθος χρόνου δύνανται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές, που για την αποκατάστασή τους θα απαιτηθούν εκατοντάδες χρόνια και πολλές μελλοντικές γενιές  θα επιβαρυνθούν τις δικές μας αυθαιρεσίες.
Θα πρεπει να αναγνωρίσουμε τη ζημιογόνο πολιτική της άναρχης εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της καταστροφής της γης και της θάλασσας, και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών  να εισάγουμε στη ζωή μας περιβαλλοντολογική συνείδηση με μοναδικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη που να μην θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μελλοντικών γενεών.
Θα πρεπει οι αρμόδιοι να επέμβουν όπου παρατηρούνται άναρχες αναπτύξεις και πάραυτα να τις σταματήσουν. Είναι υποχρεωμένοι ως εκ της θέσεως τους από το νόμο, γι αυτό δεν πρεπει να ολιγωρούν, ούτε να κλείνουν τα ματιά στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα.
Πρέπει να προασπίσουν τους θεσμούς, να πολεμήσουν την αυθαιρεσία και να προωθήσουν την αειφορία.

H ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΩΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ήταν ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο της Χλώρακας. Μια αλμυρή βαθιά λίμνη στην άκρη της ακτής η οποία συνδεόταν υπόγεια με τη θάλασσα και όταν είχε τρικυμίες η ορμή των κυμάτων που εισχωρούσαν μέσα δημιουργούσαν ένα υπόκωφο δυνατό θόρυβο και ένα υποχθόνιο βρυχηθμό, σημάδι κατά τους πρωτινούς πριν να έρθει η χειμωνιάτικη βροχή από τη μεριά του νότου.
Ήταν το μπουμπουνητό της θάλασσας όταν θύμωνε και αδυσώπητα χτυπούσε τα τοιχώματα της λίμνης σκάβοντας την όλο βαθύτερα κατά το πέρασμα των αιώνων, και κάθε φορά δημιουργώντας ένα σιντριβάνι από ατμοποιημένο νερό που σαν πυκνό σύννεφο εκτοξευόταν με δύναμη στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας εντυπωσιακό θέαμα ίδιο με ηφαίστειο που ξερνά καπνό.
Υπήρχε για χιλιάδες χρόνια και πολλές ιστορίες υπάρχουν που εξιστορούν γεγονότα σαν παραμύθια που έχουν συμβεί εκεί, μέσα στην βαθιά λίμνη μέσα στα θεόρατα βράχια της ακτής της Χλώρακας. Ήταν ένας φυσικός πλούτος της κοινότητας, ένα υπέροχο αξιοθέατο, μια φυσική αλμυρή λίμνη δίπλα στη θάλασσα που όλοι οι κάτοικοι σαν παιδιά εκεί έπαιζαν τους πειρατές και όλες οι γενεές την είχαν σημείο αναφοράς.
Τώρα οι ξενοδόχοι την έχουν γεμίσει με μπάζα και θεόρατες πέτρες. Την έχουν κλείσει για να φτιάξουν παραλία να κάθονται οι τουρίστες να λιάζονται. Έχουν καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον για το χρηματικό όφελος, χωρίς να νοιάζονται για το φυσικό όφελος.

ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ, ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ
Αυτό καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τις παραλίες μας.
Οι επαρχιακές και τοπικές αρχές με πρόσχημα την πρόοδο και την ανάπτυξη επέτρεψαν στους ξενοδόχους να καταπατήσουν και να επιχωματώσουν εξ ολοκλήρου
τις παραλίες που κληρονομήσαμε παρθένες από τους προγόνους μας. Επέτρεψαν με τη σιωπή τους κάθε σπιθαμή γης να καταληφθεί και κάθε πέρασμα προς τη θάλασσα να κλειστεί, ενώ στους πεζόδρομους που έχουν κατασκευαστεί για το κοινό, έβαλαν ιδιωτικούς φύλακες να τους φρουρούν επιτρέποντας μόνο σε ολίγους κατά τη δική τους κρίση να διαβαίνουν.
Περίπου έξι χιλιόμετρα ακτογραμμής σύνορα της κοινότητας έχουν αφεθεί από τις τοπικές αρχές στο έλεος των ξενοδόχων.
Μια χούφτα εκατομμυριούχων εξαγόρασαν τη παραθαλάσσια γη μας και τη τσιμέντωσαν.
Κατασκεύασαν ξενοδοχεία και βίλλες πολυτελείας. Εγκατέστησαν μέσα τουρίστες και μόνιμους αλλοδαπούς κάτοικους, που με αντάλλαγμα τα χρήματα τους και εις βάρος των ντόπιων κατοίκων, αλλοίωσαν το φυσικό περιβάλλον και έκοψαν σχεδόν όλες τις προσβάσεις προς τη θάλασσα.
Ιδιωτικές αυθαίρετες επιχειρήσεις καταπάτησαν παράνομα τις παραλίες και κάλυψαν κάθε σπιθαμή δημόσιας παραλίας με ομπρέλες και πλαστικές ξαπλώστρες, έχτισαν πάνω στο κύμα, μπάζωσαν τις θάλασσες και τσιμέντωσαν φυσικές σπηλιές!
Τις παραλίες που έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια και οι προγονοί μας τις έδωσαν ατόφιες για να μπορούμε να τις χαιρόμαστε ελεύθερα, τώρα ξένοι τις καταπατούν και δεν επιτρέπουν σε μας να τις χρησιμοποιούμε ελευθέρα.
Τώρα όμως ηρθε η ώρα, είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μας και να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς!
Είναι καιρός να σταματήσουμε τους βέβηλους. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Μπορούμε να αντιδράσουμε, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά.
Ας αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν είναι τελείως αργά.
Ας δημιουργήσουμε κίνηση διαμαρτυρίας, ας γιγαντώσουμε κίνημα αντίδρασης και αποτροπής.
Όλοι μαζί φωνάξατε το, διαδώστε το, κοινοποιήστε το σε γνωστούς και φίλους.
Ο λαός υποχρεώνεται από την εξουσία να πληρώνει για τη διάσωση των τραπεζών που διάφοροι απατεώνες κατέστρεψαν. Επειδή ορισμένοι δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία δεν αποπληρώνουν, για να καλύψουν τα ελλείμματα οι τράπεζες υπερχρεώνουν τους υπόλοιπους δανειολήπτες σε υπέρμετρο βαθμό, δημιουργώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή μας χώρα.
Ποιος θα το περίμενε ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, βαριά ονόματα της ολιγαρχίας του πλούτου, θα ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένοι στα χρέη; Κι όμωςσύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα stockwatch που συντάχθηκε στις 14 Ιουνίου 2013, είκοσι μόνον χρεώστες οφείλουν κοντά στα €5,5 δισεκατομμύρια στην Τράπεζα Κύπρου.
Στο άρθρο μου θα ασχοληθώ με ορισμένους εξ αυτών, καθώς χωρίς αιδώ διενεργώντας τους σημερινούς καιρούς, προκαλούν βάναυσα το λαϊκό αίσθημα.
Αφού με τη βοήθεια τραπεζιτικών και πολιτικών κατάφεραν να δανειστούν τεράστια ποσά με τα οποία δημιούργησαν τρύπες στις τράπεζες που τις οδήγησαν στο ΕΛΑ και στην οικονομική καταστροφή του τόπου, σήμερα χρησιμοποιώντας σε επενδύσεις αυτά τα λεφτά που δεν είναι δικά τους, αντί τουλάχιστον υπό το βάρος της ενοχής τους να φέρονται καθώς πρεπει, συμπεριφέρνονται ανάλγητα και προκλητικά.
Οι τρεις των χρεωστών δρουν εν Πάφω, εκ των οποίων δύο ασχολούνται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η αναλγησία και η πρόκληση πηγάζουν εκ της συμπεριφοράς τους στο να απασχολούν κυρίως κοινοτικούς παραβλέποντας την ανάγκη στήριξης των ντόπιων ανέργων, αλλά το μεγάλο έγκλημα τους είναι η καταπάτηση των παραλιών που τις έκαναν δικές τους και με διάφορους τρόπους εξαναγκάζουν τους ντόπιους να μην τις χρησιμοποιούν.
Χωρίς αιδώ οι συνένοχοι για την οικονομική κατάντια της πατριδος μας, συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τα ξένα χρήματα, χωρίς μια απολογία στο δύσμοιρο λαό που πληρώνει το κόστος των ενεργειών τους, και με περισσή αλαζονεία παριστάνοντας τους βασιλείς, με θράσος συμπεριφέρνονται ως Πατρίκιοι σε πληβείους. Παραβαίνουν τους νόμους, επεμβαίνουν στις παραλίες, κλείνουν τις διαβάσεις στους ντόπιους και τους αναγκάζουν να πηγαίνουν θαλασσινά μπάνια σε άλλους τόπους.
Τσιμέντωσαν τις παραλίες και τις οικειοποιήθηκαν υπό την ανοχή των τοπικών και Επαρχιακών αρχών. Τις επιχωμάτωσαν έως το κύμα και τις έστρωσαν με κρεβατάκια και ομπρέλες. Έκοψαν τις προσβάσεις με τεράστιες πέτρες και έβαλαν ιδιωτικούς φύλακες που απαγορεύουν τη διάβαση στους διαβάτες. Έκλεισαν φυσικές θαλασσινές λίμνες για να αποκτήσουν περισσότερους χώρους ηλιοθεραπείας των πελατών τους και έσκαψαν σκαλοπάτια στους βράχους παραμορφώνοντας το φυσικό τοπίο.
Και στην αντίδραση του λαού που είναι η σιωπή καθώς δεν έχει μέσο να εκφραστεί ή τρόπο να βρει το δίκαιο του, οι επαρχιακές αρμόδιες αρχές δεν επεμβαίνουν, επιτρέποντας τοιουτοτρόπως στους ξενοδόχους να ασελγούν επί της φύσεως και των πολιτών.
Θα ήταν καλό μετά τη μεγάλη καταστροφή του τόπου, να υπήρχε συνείδηση καθήκοντος στους αρμοδίους κρατικούς υπαλλήλους και να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας και του αισθήματος του δικαίου, πόσον μάλλον όταν των παρανομούντων τα ονόματα έχουν δημοσιοποιηθεί ως χρεώστες μεγάλου και επισφαλούς δανισμού δισεκατομμυρίων που καλούνται οι απλοί πολίτες να πληρώσουν. Αντί αυτού, κατατρέχουν και καταγγέλλουν όσους φτωχούς έφτιαξαν ένα γουμά στην αυλή τους, ή μια πέργολα για να προστατεύονται από τον ήλιο.
Τα όσα αναφέρω για το βιασμό των παραλιών συμβαίνουν αυτούς τους καιρούς στις παραλίες της Χλώρακας, γι αυτό καταγγέλλω δημόσια τις τοπικές και επαρχιακές αρχές για ολιγωρία στο καθήκον τους. Καινούργιοι ξενοδόχοι από άλλες επαρχίες έκτισαν καινούργια ξενοδοχεία στη νότια πλευρά της κοινότητας καταστρέφοντας το φυσικό παραθαλάσσιο περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, και απτόητοι συνεχίζουν το ίδιο έργο χωρίς όριο, καθώς καμιά αντίδραση δεν υπάρχει από τους θεματοφύλακες της τάξης και του νόμου που δείχνουν αμέλεια καθήκοντος σε μια προσπάθεια τους ίσως υποβοηθητική προς τους παρανομούντες.
Πληροφορίες φέρουν τον εν λόγω επιχειρηματία να έχει αιτηθεί από τις Επαρχιακές και τοπικές αρχές όπως του επιτραπεί να προβεί και σε άλλες επεμβάσεις μέσα στην ίδια τη θάλασσα, αφού την ακτή εξ ολοκλήρου έχει ήδη παρανόμως οικειοποιηθεί. Γι αυτό καλούνται οι κάτοικοι να είναι εν εγρηγόρσει, καθώς οι τοπικές αρχές δεν μας έχουν αποδείξει πως η δράση τους συμβαδίζει με το νόμο που διέπει όλους τους κατοίκους, παρά μόνο κλείνουν τα μάτια στις όσες παρανομίες των μεγάλων επιχειρηματιών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΚΟΛΦ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ
Η δημιουργία  γηπέδων  γκολφ είναι η νέα τάση στον τουρισμό και στην ανάπτυξη γης η οποία παρατηρείται σε πολλές χώρες. Η Κύπρος είναι ένας αναπτυσσόμενος παράδεισος του γκολφ, ένα μέρος όπου οι λάτρεις του αριστοκρατικού παιχνιδιού μπορούν να το απολαμβάνουν. Διαθέτει γήπεδα παγκοσμίου κλάσης που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και παίκτες. Είναι ένα σπορ με ιστορία περισσότερη των πέντε αιώνων και θεωρείται άθλημα της Ελίτ των κοινωνιών.
Αποτελεί ένα ενδιαφέρον σπορ που προσφέρει ήπια άσκηση, παίζεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον και αποτελεί ιδανική λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας με την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης.
Στη Κυπρο υπάρχουν ορισμένα γήπεδα και προγραμματίζονται να αδειοδοτηθούν πολλά περισσότερα σε ένα σχεδιασμό αειφόρου ανάπτυξης, καθώς επικρατεί μια νέα παγκόσμια τάση εισροής κεφαλαίων δια της ανάπτυξης του αθλητισμού.

Στη Χλώρακα έχει δημιουργηθεί ένα γήπεδο εκμάθησης του σπορ για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν να παίζουν μόνοι ή με την παρέα τους, ή ακόμα να γνωρίσουν δια ζώσης το άθλημα υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών.
Είναι το PAFOS GOLF DRIVING RANGE και βρίσκεται ανάμεσα στο ξενοδοχείο Λάουρα και Ήλιος, δίπλα στη μεγάλη λεωφόρο που οδηγά στον κόλπο των Κοραλλιων, πολύ κοντά στη πόλη της Πάφου, τόσο πολύ κοντά, για όποιον μεγάλο ή μικρό επιθυμεί να το επισκεφτεί. Όλοι οι ερασιτέχνες ή όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το ωραίο σπορ,  μπορούν εύκολα να το επισκεφθούν και να το απολαύσουν. Θα ξεναγηθούν, θα διδαχτούν και θα εκπαιδευτούν από τον ιδιοκτήτη Μάριο Κυριάκου. Μόνοι τους ή με φίλους, η με τα παιδιά τους, οι υποψήφιοι παίκτες θα βρουν όσα χρειάζεται ένας παίχτης του γκολφ, από μπαστούνια, εγκαταστάσεις εξάσκησης μέχρι ιδιαίτερα μαθήματα.

Είναι ένα έργο που τοποθετεί τη Χλώρακα στο χάρτη προσφοράς υψηλών προδιαγραφών αθλητικών εγκαταστάσεων, και κατ επέκταση καλύτερης διαφήμισης για έλκυση ντόπιου και ξένου τουριστικού προϊόντος.
Ο ιδιοκτήτης Μάριος Κυριάκου μετανάστης του Καναδά, εκπληρώνοντας μια ιδέα που του έγινε όνειρο ζωής, κατασκεύασε το μοναδικό εκπαιδευτικό γήπεδο γκολφ, επιλέγοντας την κοινότητα της Χλώρακας ως τη καλύτερη επιλογή μεταξύ άλλων περιοχών.

Κατασκευασμένο με διεθνείς προδιαγραφές σε ένα ήρεμο περιβάλλον σε μια περιοχή δίπλα στη θάλασσα και με μοναδική θεα το πέλαγος της Μεσογείου που απλώνεται από κάτω, αποτελεί πρωτότυπο σπορ για όσους θέλουν να το γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν. Είναι ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών, ένα πανέμορφο ολοπράσινο λιβάδι ανοιχτό για ντόπιους και ξένους από ηλικία άνω των πέντε ετών για εκπαίδευση, για διασκέδαση και για να περάσει κάποιος ευχάριστα την ώρα του. Διαθέτει μπαρ με ποτά, χυμούς και σνακς. Είναι ένας όμορφος χώρος για να περάσει κάποιος την ώρα του ευχάριστα, ένας χώρος τον οποίο συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
Η Χλωρακα έχει το όνομα και τη φήμη ως ιστορικός τόπος παραγωγής αγγουριών ξακουστών ανά την Κυπρο και σε άλλες χώρες, ένεκα της προημότητας και του μεγέθους των, καθώς και για ευτράπελες ιστορίες συνδεδεμένες με τα αγγούρια.
Το αγγούρι είναι είδος λαχανικού που με αυτό εάν ασχοληθεί ένας Φυσιοδίφης δεν θα μπορούσε να γράψει πάρα πολλά, διότι είναι ένα απλό ζαρζαβατικό με λίγη ιστορία. Εάν όμως κάποιος ιστορικός ασχοληθεί με τα αγγούρια της Χλώρακας, μπορεί να γράψει πολλές σελίδες. Εγώ αποφάσισα να γράψω λίγη ιστορία περί τούτου, ύστερα που μου εζητήθην με περισσήν ευγένεια ώστε να μην μπορώ να αρνηθώ, από τον φίλτατο πρόεδρο του Ακρίτα Λουκά Γιουκκά. Δεν είναι σίγουρο υπό ποίαν ιδιότητα μου εζητήθην να γράψω περί τούτου, ως θα ξέρετε όλοι, ήμουν για δεκαετίες φθαρτέμπορος, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με την συγγραφή και την έκδοση της εφημερίδας της Χλώρακας. Κατά συνέπεια έχω επίγνωση του αντικειμένου, μπορώ ακόμα να περιγράψω περί αυτού, αφου ασχολούμαι με το γράψιμο.
Μια ερευνητική διατριβή, ή εργασία, ή έστω αναφορά περί του αντικειμένου τούτου, σίγουρα δεν είναι και πολύ ευχάριστη, παρ όλα αυτά, αποφάσισα να αναπτύξω το θέμα, και έτσι νάμαι, να ιστορώ  και να καταγράφω όλη την ιστορία του αγγουριού της Χλώρακας…
Στις αρχές του αιώνα οι κάτοικοι της κοινότητας ησχολούντο κυρίως με τη γεωργία. Υπήρχε εύφορο έδαφος κατάλληλο για παραγωγή του αγγουριού. Είχε γλυκύ κλίμα ως προς την καλλιέργεια του, υπήρχε μόνο ένα μειονέκτημα, το νερό ήταν λιγοστό. Έτσι οι κάτοικοι επιδίδονταν κυρίως στην καλλιέργεια σιτηρών. Στις πάνω περιοχές της κοινότητας όμως, που τα χωράφια ήταν φτανοχώραφα και καυκάλλες, οι χωριανοί με πολλή κόπο τα επιχωμάτωναν με ξένα χώματα που κουβαλούσαν με γαιδούρια από αλλού, έτσι που να γίνονται  ιδανικοί τόποι για τέτοιες καλλιέργειες, εκεί λοιπόν, φύτευαν τις αγγουριές. Έφερναν νερό από την Έμπα με αυλάκια, ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίον όμως επιχειρούσαν, έγινε έτσι η κοινότητα από τα πολύ παλιά χρόνια τόπος μεγάλης παραγωγής αγγουριών.
Τα αγγούρια της Χλώρακας έγιναν πασίγνωστα πρώτα ανά την Κύπρο και ύστερα ανά την Ευρώπη καθώς και άλλες χώρες, την δεκαετία του 1960 όταν οι πρωτοπόροι Χλωρακιώτες γεωργοί κατασκεύασαν τα γυάλινα θερμοκήπια καταφέρνοντας έτσι να παράξουν εν μέσω χειμώνος αγγούρια. Ήταν το είδος του μεγάλου αγγουριού της αυλακιάς. Μια φορά, την εποχή εκείνη πωλήθηκε στην αστρονομική τιμή των δυόμιση λιρών η οκά και το έγραψε πρωτοσέλιδα σαν κύρια είδηση με μεγάλα κόκκινα γράμματα η Παγκύπριας εμβέλειας και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, «Τελευταία ωρα».
Τα αγγούρια της Χλώρακας τους παλαιότερους καιρούς ήταν μεγάλα σε μέγεθος, και στραβά.
Για τούτο τον λόγο, καθώς και δια της τσουχτερής των τιμής, αλλά κυριότερα από παλαιότερη φράση κάποιου παλιού ιερέως στα τέλη του 18ου αιώνα του Παπάσαββα, έμεινε η περιώνυμος φράση «αγγούρκα της Χλώρακας». Αυτή η φράση υποδηλώνει από τη μια, την απαξίωση από αυτόν που την δηλώνει στον άλλο που την απευθύνει, και από την άλλη, επειδή είναι τόσο ακριβά, η αξία τους ισούται με το να «κάτσει» κάποιος πάνω σε ένα στραβό και χοντρό αγγούρι της Χλώρακας.
Τα ίσια αγγούρια ήταν περισσότερο εμπορεύσιμα, έτσι για να επιτυγχάνουν τέτοια παραγωγή οι γεωργοί τσάπιζαν τις τάβλες, ώστε πάνω στο μαλακό χώμα να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται με τρόπο που να μην βρίσκουν αντίσταση σε σβώλους ή αλλα εμπόδια, και να καταλήγουν ίσια και ευθυγραμμισμένα. 
Με την εξέλιξη και τα πειράματα των επιστημόνων του εξωτερικού, τα στραβά αγγούρια της Χλωρακας αντικατεστάθησαν με φυτά υβρίδια τα οποία παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες, ήταν κρεμαστά και ίσια, ονομάστηκαν δέ αγγούρια τεμάχια, διότι επωλούντο συνήθως με το ένα. Αργότερα αντικατεστάθησαν και αυτά με τα σημερινά κοντά αγγουράκια τα οποία κυκλοφορούν στις αγορές, αλλά που η γεύση τους καμία σχέση εχει με την παλιά που ήταν σπουδαιοτάτη, και η μυρωδιά τους ωραιοτάτη.
Η παραγωγή του αγγουριού στη Χλωρακα μέχρι το 2000 ήταν κύρια ασχολία σχεδόν όλων των Χλωρακιωτων. Παρήγαγαν απεριόριστες ποσότητες, τόσες που δεν τις απορροφούσε η Κυπριακή αγορά, με αποτελεσμα πολλοι έμποροι να ασχοληθούν με τις εξαγωγές, και να τα αποστέλλουν σε άλλες χώρες.
Όμως ο κυριότερος λόγος για την τόσο μεγαλη ανάπτυξη της φυτείας αυτής, ήταν όταν το 1960 μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διορίζεται από τον Μακάριο ο εκ Χλώρακας Ανδρέας Αζίνας ως υφυπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και λίγο αργότερα ως διοικητής του Συνεργατικού κινήματος, θέση από την οποία προωθεί τα συμφέροντα των Αγροτών σε μεγάλο βαθμό. Προωθεί κυρίως τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, με αποτελεσμα ήλοι οι κάτοικοι της Χλώρακας να ενθαρρυνθούν και να κατασκευάσουν υπερσύγχρονα θερμοκήπια, έτσι που όλη η κοινότητα να καταστεί ένα μεγάλο και απέραντο θερμοκήπιο παραγωγής αγγουριού. Βοηθεί με επιχορηγήσεις και δάνεια όλους τους γεωργούς να εγκαταστήσουν στα θερμοκήπια κλιματιστικές εγκαταστάσεις, εισάγει από το εξωτερικό καλύτερες ποικιλίες, και ναυλώνει φορτηγά αεροπλάνα για την εξαγωγή φθαρτών στο εξωτερικό.
Με αυτό τον τρόπο η φήμη των αγγουριών της Χλώρακας έφτασε σε όλη την Ευρώπη.
Όταν το 1971 η φημισμένη ηθοποιός Ράκελ Γουέλς επισκέφτηκε την Κύπρο για το γύρισμα της ταινίας του  σκηνοθέτη Γ. Κοσμάτου, «Πολυαγαπημένη» στο χωριό Κάρμι, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ρωτήθηκε πρώτα η γνώμη της για τον Μακάριο, αυτή απάντησε ότι ήταν ένας θερμός μεσογειακός άνθρωπος και άξιος ηγέτης της πατρίδας του. Σε δεύτερη ερώτηση «τι άλλο σας άρεσε στην Κυπρο, αυτή απάντησε “ The best and more tasteful cucumbers of Chlorakas”, δηλαδή, τα εύγεστα και μυρωδάτα αγγούρια της Χλώρακας.
Σήμερα η Χλώρακα έχει το όνομα, αλλά δεν έχει τη χάρη. Δυστυχώς στη δεκαετία του 2000 – 2010, ύστερα από την απότομη αύξηση της τιμής της γης λογω του οικοδομικού οργασμού, η γη έχει πουληθεί, ή έχει κτιστεί με σπίτια και μπετόν, με αποτελεσμα να παύσει αυτή η φημισμένη και ξακουστή παραγωγή του αγγουριού της Χλώρακας…

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ SOS 
Στην Κύπρο όποτε έρχεται το καλοκαίρι όσοι θέλουμε να κολυμπήσουμε θυμόμαστε την μόλυνση των θαλασσών. Διαμαρτυρόμαστε για λίγο στα καφενεία, και ύστερα ξεχνούμε. Όμως η μόλυνση συνεχίζει να συμβαίνει, τα βακτήρια και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί πληθαίνουν, τα νερά γίνονται θολώτερα και επικινδυνώτερα, ενώ σε όλο τον παράκτιο βυθό η χλωρίδα ξεραινέται και καταστρέφεται.
Η Κύπρος ως πριν λίγα χρόνια ήταν ένα νησί με εκπληκτική φυσική ομορφιά με μεγάλη ποικιλία από τοπία και περιοχές με εξαιρετική θέα. Στις ακτές της εναλλάσσονταν βραχώδεις παραλίες, ακρωτήρια, κολπίσκοι και γραφικές αμμουδιές που με την περισσή τους ομορφιά, ενέπνευσαν πολλούς υμνωδούς, ραψωδούς και ποιητές. O νησιώτικος χαρακτήρας της, η μακραίωνη απομόνωσή της και οι κλιματικές της συνθήκες, επέτρεψαν την ανάπτυξη μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας τόσο στη στεριά, όσο και στη θάλασσα.
Σήμερα όμως, με τον ποιο σκληρό τρόπο ανακαλύπτουμε ότι οι αυθαίρετες επεμβάσεις των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον το έχουν αλλοιώσει και σχεδόν καταστρέψει. Τα δάση έχουν αποψιλωθεί και σχεδόν όλες οι ακτές γέμισαν με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η πανίδα και η χλωρίδα της Μεσογείου κινδυνεύει δραματικά από τα σκουπίδια και τα λύματα που αποτελούν θανάσιμες απειλές για την βιοποικιλότητα της, καθώς είναι μια περίκλειστη θάλασσα που μολύνεται με χημικά και άλλου είδους σκουπίδια, χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα αποβάλλει εύκολα όσο μια ανοιχτή θάλασσα.
Το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου δέχεται τόσες πιέσεις, με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα της να αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανατροπής της, με πολλά είδη της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας να απειλούνται με εξαφάνιση από παράγοντες που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η κυριότερη απειλή που δέχεται η θάλασσα είναι η καταστροφή των βιότοπων που προέρχεται από την ανθρωπογενή μόλυνση, αφού χημικά και συστατικά που περιέχονται σε λύματα, λιπάσματα και απορριπαντικά που απορρίπτονται στη θάλασσα προκαλούν αύξηση του πληθυσμού των αλγών και άλλων απλών μορφών ζωής που ευθύνονται για τη μείωση του οξυγόνου για τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη, με αποτέλεσμα να ξεραινέται ο βυθός και να καταστρέφεται η χλωρίδα και κατά συνέπειαν η πανίδα.
Οι θάλασσες ήταν πάντα η εύκολη λύση για εναπόθεση κάθε μορφής απορριμμάτων. Η υπερεκμετάλλευση των παραλιών από τους διάφορους ξενοδόχους και επιχειρηματίες, μεγιστοποίησαν τους κινδύνους καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα η βλάστηση σε όλες τις ακτές να είναι ανύπαρκτη εξ αιτίας των λυμάτων που χύνονται σε αυτήν. Κατάντησαν οι παραλίες χωρίς βλάστηση, μεταμορφώθηκε το φυσικό χρώμα των ακτών σε κίτρινο νεκρικό και χλωμό τόσο εξόφθαλμο, που είναι άξιο απορίας γιατι όλοι καμώνονται πως δεν το βλέπουν, πως δεν το καταλαβαίνουν. Το κράτος και οι τοπικές αρχές, τα κόμματα και οι βουλευτές, όλοι αυτοί που θα έπρεπε να νοιάζονται, δεν αντιδρούν. Όλοι σιωπούν, ούτε μιλούν, ούτε λαλούν.
Είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντολογικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Είναι μια εγκληματική πολιτική σιωπής των τοπικών κοινωνιών που το επιτρέπουν, είναι  επίσης έγκλημα όλων των τοπικών αρχών που ανέχονται τέτοιες ενέργειες χωρίς την παραμικρή αντίδραση τους.
Θα έπρεπε όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, να προβληματιστούν και να αποχτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Να φωνάξουν, να αντιδράσουν, να δράσουν, και να βάλουν φραγμό στους λίγους που παρανομούν εις βάρος των πολλών. Διότι η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τις ερχόμενες γενιές, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας. Έχουμε αυτό το δικαίωμα, είναι υποχρέωση μας και καθήκον μας.

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη ψυχική κατάσταση διότι το στρες και τα προβλήματα είναι καθημερινά βιώματα. Και όταν οι σκέψεις, τα αισθήματα και οι συμπεριφορές δεν μπορούν να ελεχτούν, και όταν το άτομο δεν νιώθει καλά και ευχάριστα, είναι σημαντικό, να υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας δύσκολης κατάστασης. Ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσει από μόνος του συμπεριφορές και τρόπους για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Άλλοι βρίσκουν παρηγοριά σκεφτόμενοι ρεαλιστικά και λογικά, άλλοι συζητώντας, και άλλοι φιλοσοφώντας.Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για αποφυγή μιας τέτοιας δυσάρεστης και φθοροποιού κατάστασης, είναι το άτομο που υποφέρει να παει μια βόλτα ως τη παραλια, και εκεί, να αφήσει το μάτι, μαζί και το πνεύμα, να ταξιδέψει στην απέραντη πλατιά γαλάζια θάλασσα. Και όταν αφεθεί να παραςυρθεί από αυτήν, τότες όλες οι φαντασίες, οι αναμνήσεις, αλλά και οι σκέψεις, θα αλλάξουν δρόμο, θα παρασυρθούν με τα κύματα, με τα ρεύματα, θα πάρουν δρόμους μακρινούς, λυτρωτικούς και όμορφους. Είναι η θάλασσα το κύριο στοιχείο όλης της ζωής, που με ένα ανεξήγητο τρόπο, έχει τον τρόπο να γαληνεύει το νου και να ηρεμεί την ψυχή. Όποιος έμαθε να αγναντεύει τα πέρατα της θάλασσας, και εννοώντας το μεγάλο της μυστήριο, το ανεξερεύνητο και απροσδιόριστο στη νόηση, θα ξεφύγει και θα λυτρωθεί από το άγχος και τις στενοχώριες. Θα καταλάβει πόσο μικρά και ασήμαντα είναι τα δικά του προβλήματα σε σχέση με το απέραντο και μυστηριώδες μεγαλείο της θάλασσας. Εχει όμως η θάλασσα και την ανεξήγητη ιδιότητα, για όποιον την κοιτά, να του επιφέρει την γαλήνη. Είναι μια κατάσταση ανεξήγητη που όμως συμβαίνει και που όλοι εμείς των παραθαλάσσιων περιοχών μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε. Γι αυτό το λόγο λοιπόν, λέγω σε όλους, ότι μια βόλτα στην παραλια, είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, είναι μια ψυχική επαφή με τον ορίζοντα της θάλασσας, και είμαι σίγουρος, θα φέρουν αποτελεσμα καλό στην ψυχική ηρεμία του καθενός, στο κάτω κάτω, η θάλασσα είναι όμορφη, μαγευτική, και αυτό αρκεί.