ΣΠΕ ΧΛΩΡΑΚΑΣ 2

Στην «Όπερα της Πεντάρας» ένα μουσικό θεατρικό εργο που γράφτηκε μεσούσης μιας οικονομικής κρίσης γύρω στο 1930, το δίλημμα ήταν: «Ποιο είναι το μεγαλύτερο έγκλημα: η ληστεία ή η ίδρυση μιας τράπεζας»; Σήμερα, μεσούσης μιας τεράστιας και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εν πολλοίς οφείλεται στις τραπεζικές πρακτικές, πολλά ερωτήματα εγείρονται, όσα εγώ θα θίξω, είναι αυτά που αφορούν την ίδρυση και την πρακτική της τράπεζας ΣΠΕ Χλώρακας.
Πως επήλθε η οικονομική κρίση, με λίγα λόγια. Επήλθε η οικονομική κρίση λογω της ύφεσης της οικονομίας, δηλαδή σταμάτησε το χρήμα να κυκλοφορεί. Αιτία ήταν ότι οι τράπεζες για να εισπράξουν περισσότερους τόκους, δάνειζαν χρήματα με χαμηλής αξίας εγγυήσεις σε εταιρείες που δεν μπορούσαν να εχουν παραγωγή εργασίας και διακίνησης του χρήματος με το απαιτούμενο κέρδος, παρά με ζημία. Ήρθαν στο σημείο αυτές οι τράπεζες να εξαρτώνται από τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων, σε κάτι που δεν μπορούσαν πολλοι δανειζόμενοι να ανταποκριθούν. Η προσπάθεια απομάκρυνσης του πιστωτικού και επιτοκιακού κινδύνου από τις τράπεζες, επέφερε την στασιμότητα των δανείων, που αυτό έφερε αποτελεσμα τα χρήματα να μην κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή αυτό συνέβη σχεδόν σε όλες τις τράπεζες και υπήρχε ο κίνδυνος κατάρρευσης πολλών από αυτές, οι μεγάλες παραδοσιακές τράπεζες άρχισαν να αγοράζουν όσες υποθήκες είχαν μεγαλη άξια, με αποτελεσμα αντί να δίνουν πιστώσεις που τις έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και να κινείται έτσι το χρήμα  στην αγορά, επέφεραν την στασιμότητα του, με αποτελεσμα να παραλύσουν οι αγορές ακριβώς γι αυτόν τον λόγο.
ΣΠΕ Χλώρακας, εκλογές. Πρεπει η ΣΠΕ Χλώρακας να προσέξει να μην δίνει πιστώσεις που ύστερα να μην μπορεί να εισπράξει και μονο τρόπο θα έχει την εκποίηση των υποθηκών. Μπορεί θεωρητικά να φαίνεται ότι κερδίζει, αλλά πρακτικά και ουσιαστικά ζημιώνει, και η θεωρεία του κέρδους θα είναι μονο στα χαρτιά ως τίτλοι αξίας χωρίς αντίκρισμα, δηλαδή όπως ένα πανάκριβο αυτοκίνητο που δεν μπορεί να πουληθεί, άρα δεν είναι εμπορεύσιμο. Πρεπει να ξέρουν ότι με αντίκρισμα κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή πηγών που δεν επιφέρουν εισροή κεφαλαίων, μια επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη. Το Άλφα έως το Ωμέγα όλων των επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα. Με την διακίνηση του χρήματος παράγεται κίνηση εργασίας και απασχόληση ανθρώπων. Η απασχόληση σημαίνει μεροκάματα που θα ξοδευτούν, και ως αλυσίδα να κινείται το χρήμα σε όλο μεγαλύτερο βαθμό, έτσι που να υπάρχει εύρωστη οικονομία.
Η γνώμη μου. Αν στις επερχόμενες εκλογές της ΣΠΕ Χλώρακας αναδειχτούν άνθρωποι με διορατικότητα που μπορούν να διαβλέψουν από τούδε και εξής ποίοι εκ των αιτητών δανείων της ΣΠΕ μπορούν να παράξουν κέρδος ή επιχειρήσεις που να διακινούν χρήμα χωρίς ζημία, έτσι πιστεύω θα έχει έσοδα για να αντέξει την οικονομική κρίση παρά άλλες τράπεζες, ώστε να μην χρειαστεί να πιέσει τους πιστωτές που σήμερα ευρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους με αποτέλεσμα το χρέος τους να αυξάνει. Είναι μοναδική λύση εξόδου από την κρίση η διακίνηση στην αγορά του χρήματος ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας, είναι ακόμη απαραίτητο να αποτραπεί η πτώχευση των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.