ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Σε βιβλία και δοκίμια συναντάμε διάφορες επεξηγήσεις περι της λέξεως αγγούρι, τόσο ετυμολογικά οσο και  σημασιολογικά. Κατά τον Μπαμπινιώτη το όνομα προέρχεται από τη λέξη άγγουρος (άγουρος). Εννοεί ανωριμότητα, δηλαδή έχει νόημα υποτιμητικό, ίσως είναι γι αυτό το λόγο που οι άνθρωποι δεν την έχουν ώς λέξη περιωπής, αλλά την χρησιμοποιούν υποτιμητικά και απαξιωτικά πολλές φορές. Παρ όλα αυτά, οι επίτροποι και οι φίλοι του Ακρίτα Χλώρακας σκέφτηκαν ότι επειδή τα αγγούρια είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινότητα της Χλώρακας, να διοργανώνουν κάθε χρόνο φεστιβάλ προς δόξαν και τιμήν του αγγουριού.
Τα αγγούρια είναι δροσιστικά κηπευτικά που χρησιμοποιούνται για δροσερές σαλάτες, ακόμα και για επιδόρπιο. Τη Χλώρακα παλιά τη θεωρούσαν ως τη μάνα των μεγάλων αγγουριών και ως τόπο καλής παραγωγής και ποιότητας. Οι παλιοί κάτοικοι το είχαν παίνεμα και καμάρι, είναι μια ασχολία όμως  που τις τελευταίες δεκαετίες έπαυσε να τους απασχολεί. Με την άνοδο της οικοδομικής βιομηχανίας τη δεκαετία που μας πέρασε, πούλησαν τα μποστάνια παραγωγής αγγουριού για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ή να κτίσουν σπίτια και διαμερίσματα γιατί ήθελαν να ονομάζονται εισοδηματίες. Χωρίς να σκεφτούν αν από τα ενοίκια είχαν έσοδα λιγότερα από τα έξοδα, και ως να ήταν οι πιο πολλοί συνεννοημένοι, προχώρησαν στο τσιμέντωμα της κοινότητας μετατρέποντας την σε μια έρημη πόλη με σπίτια και διαμερίσματα ακατοίκητα όπως τις πόλεις φαντάσματα που βλέπαμε στα σινεμά που έπαιζαν ταινίες με καουμπόυς.
Η φύση όταν διατηρείται είναι στοιχείο πολιτισμού, και όταν καταστρέφεται είναι σημείο παρακμής. Σε περιπτώσεις υπερβολικής δόμησης το περιβάλλον καταστρέφεται και το άσχημο είναι που οι αρχές εκδίδοντας αβέρτα άδειες οικοδομής, νομίζουν ότι έτσι προωθούν την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Είδαμε τους ανθρώπους και τις μπουλντόζες ακάθεκτα να προχωρούν στην παραχάραξη του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς καμιά αντίδραση, είδαμε τη οικοδομική βιομηχανία να αναπτύσσεται χωρίς  να υπολογίζει  αρχαιολογικούς χώρους ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ή παραλίες, ή ποτάμια, ή θάλασσες.
Τώρα πανω στα χαλάσματα κάνουμε γιορτές των αγγουριών για να θυμηθούμε τα παλιά. Εμείς βρήκαμε από τους πρόγονους μας ατόφια φύση και χωράφια να τα καλλιεργούμε, να σπέρνουμε και να φυτεύουμε αγγούρια, αλλά στους απογόνους μας θα αφήσουμε ερείπια τσιμέντου και ξεραμένη γη.
Αυτό που βιώνουμε μας αφήνει μια γεύση στυφή και ένα συναίσθημα  λύπης. Όλοι οι άνθρωποι έπαψαν να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, σταμάτησαν να φυτεύουν λαχανικά και οπωρικά, δεν σπέρνουν πλέον αγγουριές, έτσι η Χλώρακα έχασε τα πρωτεία τής παραγωγής αγγουριών. Όμως όλοι οι κάτοικοι σαν παλιοί καλλιεργητές, γνωρίζουν ότι τα αγγουράκια εχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι επ ευκαιρία του Φεστιβάλ του αγγουριού Χλώρακας, ενδιατρίβοντας σε βιβλία για να γνωρίσουμε την ιστορία του αγγουριού καλύτερα,  το μονο που βρήκαμε είναι τις θεραπευτικές ιδιότητες του, τις οποίες και σας μεταφέρουμε:
Για όσους δεν το ξέρουν, το αγγούρι ανακουφίζει τα μάτια μας όταν τοποθετήσουμε ροδέλες αγγουριού για 15 λεπτά περίπου πάνω τους. Όταν φέτες τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, βοηθούν στις φλεγμονές, στη μείωση της θερμότητας και κάνουν καλό στην επιδερμίδα.
Περιέχει κάλιο που χρησιμεύει στη χαμηλή και υψηλή πίεση του αίματος.
Φρέσκος χυμός από αγγούρι ωφελεί στις καούρες, στα στομαχικά οξέα, στη γαστρίτιδα, στο έλκος, στο έκζεμα, και στην αρθρίτιδα.
Όταν ανακατωθεί με χυμό καρότου, μαρουλιού και σπανακιού, αναπτύσσει τα μαλλιά και κάνει καλό για τις ρευματοπάθειες  που προκαλούνται από υπερβολικό ουρικό οξύ στον οργανισμό. Επίσης ωφελεί στις ασθένειες των δοντιών και των ούλων, ιδίως σε περιπτώσεις πυόρροιας. Αυτοί που υποφέρουν από διαβήτη μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση χυμού αγγουριού. Ακόμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες σχετικά με τις παθήσεις των νεφρών, τηςουροδόχου κύστης, του ήπατος και του παγκρέατος.