ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑΣ ΚΑΙ ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ

Ορισμός του Όχλου: Μόνος του μπορεί κάποιος να είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, στον όχλο όμως γίνεται ενστικτωδώς βάρβαρος. Από τη στιγμή που συνενώνεται ορισμένος αριθμός ζωντανών όντων, είτε πρόκειται για κοπάδι ζώων ή για όχλο ανθρώπων, τοποθετούνται από ένστικτο υπό την εξουσία ενός αρχηγού δηλαδή ενός δημαγωγού. Οι δημαγωγοί προέρχονται κυρίως από νευρωτικούς και ανισόρροπους που αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης. Συχνά είναι ικανοί ρήτορες που επιδιώκουν μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα και ζητούν να πείσουν τον όχλο, κολακεύοντας τα ταπεινά του ένστικτα.

Παρακολουθώ στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα στις τηλεοράσεις και στο facebook να κατηγορείται με μανία και επί μακρόν ο δήμαρχος της Πάφου Σάββας Βέργας με απαράδεκτες φράσεις και ύβρεις σε βαθμό ως οι κατήγοροι να έχουν κυριευτεί από αμόκ. Παρακολουθώ επίσης τον κόσμο να έχει μετατραπεί σε όχλο και χυδαία να βρίζει και να κατηγορεί τον δήμαρχο χωρίς αναστολές.
Βλέπω το περισσό θράσος ορισμένων πολιτικών και πολιτών που με την συμπεριφορά τους καταρρακώνουν θεσμούς και αρχές και κατηγορούν κάποιον χωρίς αποδεικτικά στοιχεία που να προέρχονται από τη δικαιοσύνη. Βλέποντας τα πολιτικά κόμματα που θα έπρεπε με πάθος να προασπίζονται τη δικαιοσύνη, να καλούν τον Σάββα Βέργα να παραιτηθεί πριν δικαστεί, μου προκαλούνται ερωτήματα απλά. Γιατί τον πιέζουν να παραδεχτεί ενοχή με την παραίτηση του; Μήπως τον φοβούνται και δεν τον θέλουν στο πολιτικό προσκήνιο; Γιατί δεν τον κρίνουν με πολιτικούς όρους, παρά μόνο χωρίς αποδείξεις επιμένουν στην ενοχή του; Μήπως γιατί σαν δήμαρχος ξέρει ποιοι έχουν παρανομήσει και προσπαθούν να του εκθέσουν κατηγορίες πρώτοι αυτοί οι οποίες όμως δεν ευσταθούν;
Είναι τρανή απόδειξη πως τίποτα δεν ευσταθεί, εφόσον μετά τον μεγάλο σάλο εναντίον του που ενορχηστρωμένα δημιούργησαν, μετά που η αστυνομία τον συνέλαβε, μετα την άρση του απορρήτου από τις τράπεζες, τίποτα δεν ανακάλυψαν, και για να μην γελοιοποιηθούν, άκουσον, άκουσον, τον παραπέμπουν για συνεργεία στα απειλητικά μηνύματα που κάποιος άλλος έκανε και γνωρίζουμε ποιος, ή ποια.
Πιστεύω ότι πρώτα απ όλα έπρεπε να κατηγορηθούν και να δικαστούν όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις παρασύροντας τον κόσμο που ως πρόβατα μετατρέπεται σε όχλο και άγρια θηρία που θέλουν κάποιο, το όποιο θύμα, να το κατασπαράξουν για να βγάλουν από μέσα τους τα άγρια ένστικτα τους.
Έχουν συμβεί πολλά κακά, και πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Όμως ο λαός – όχλος πρέπει να μάθει να σέβεται κατ αρχάς τους θεσμούς της δικαιοσύνης, πρέπει ύστερα να μην παρασύρεται από τον κάθε δημαγωγό που χωρίς ατομικό ή πολιτικό κόστος και εκ του ασφαλούς κατηγορεί για να φαίνετε ο ίδιος δίκαιος και σωστός, πρέπει κυρίως να μην παρασύρονται οι πολίτες ο ένας από τον άλλο και δια μέσου των καφενείων και των πλατειών να δημιουργούν ομάδες όχλου και οι ίδιοι να συμπεριφέρονται ως τέτοιοι.

Ορισμένοι πολιτικοί θέλοντας να απαξιώσουν κάποιον για αλλότριους δικούς τους σκοπούς, χρησιμοποιούν κάποιους που εν συνηδήσει παίζουν το παιχνίδι τους, και άλλους που ασυνείδητα και παρασυρμένοι πράττουν το ίδιο. Το χειρότερο παιχνίδι κατά την άποψη μου παίζεται από τα ΜΜΕ για συμφεροντολογικούς λόγους, αφού είναι καλά εμπεδωμένο στο λαό πως όλα είναι εξαγορασμένα από το κεφάλαιο και από τους πολιτικούς.
Η γνώμη μου είναι ότι επιχειρείται σε μέγιστο βαθμό μια οργανωμένη εκστρατεία για να εξοντώσουν έναν ανεπιθύμητο πολιτικό αντίπαλο.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι σήμερα είναι η σειρά του δημάρχου που αν ανεχτούμε και επιτρέψουμε την καταδίκη του και την τιμωρία του πριν πρωτα η δικαιοσυνη αποφασίσει , την επόμενη φορά θα είναι κάποιος άλλος, και αλλοίμονο αν ο λαός συνηθίσει να καταδικάζει κάποιον χωρίς αποδεικτικά στοιχεία . Αν αυτό συμβεί, θα καταλυθεί η δημοκρατία του λαού, και θα κυριαρχήσει η τρομοκρατία του όχλου.

Με αυτό μου το άρθρο καλώ τους πολίτες να σταματήσουν να παρασύρονται και η κριτική τους να βασίζεται στη λογική, και η κριτική τους να γίνεται με κοσμικό λόγο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ


ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Η Αειφόρος Ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποσκοπεί σε μια οικονομική ανάπτυξη η οποία να είναι αποτελεσματική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Πολλοί πολιτισμοί μέσα από τους αιώνες αναγνώρισαν την ανάγκη της αρμονίας μεταξύ του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Μέσα από τις εμπειρίες αιώνιων καταστροφών, οι οργανωμένοι άνθρωποι κατέληξαν σε συμπεράσματα διαφύλαξης και προστασίας του, έτσι που να συνάδει υπέρ του συμφέροντος των λαών και τώρα και σρο μέλλον. Αναθεώρησαν τις στρατηγικές τους και θέσπισαν στόχους οικονομικής ανάπτυξης που να συνάδει με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Βάση αυτων των στόχων, οι Επαρχιακές και τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που είναι εμπιστευμένοι στον έλεγχο και στη διατήρηση των παραλιών ώστε να παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πρεπει να επιτρέπουν  στους επιχειρηματίες χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες και άδειες να προβαίνουν σε αυθαίρετες επεμβάσεις. Θα πρεπει με αυστηρότητα και χωρίς να παρασύρονται από το πρόσκαιρο όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, να προστατεύουν το περιβάλλον και την αειφορία.
Μπορεί κάποτε η γη να φαινόταν απέραντη και οι φυσικοί της πόροι απεριόριστοι, σήμερα όμως πρεπει να γίνει κατανοητό ότι η γη είναι μικρή και οι φυσικοί της πόροι περιορισμένοι.
Παλιότερα οι φυσικές καταστροφές ήταν περιορισμένες σε έκταση, σήμερα όμως με την ραγδαία ανάπτυξη η καταστροφή που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η βιομηχανοποίηση και η αστικοποίηση, αλλά κυρίως η αποψίλωση και το ξεχέρσωμα της γης, έχουν διαταράξει και καταστρέφει τα οικοσυστήματα. Η μεγάλη ρίψη αποβλήτων στις θάλασσες και η επέμβαση επί αυτής η οποία συνεχώς αυξάνεται, απειλεί στην πλήρη απώλεια της  αιγιαλίτιδας βιοποικιλότητας. 
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις σε παραλίες προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον. Η μετακίνηση βράχων ή άμμου, η ανέγερση κτιρίων και άλλων κατασκευών καθώς και οτιδήποτε αλλοιώνει το περιβάλλον που έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη ακτογραμμή, μπορεί να επιφέρουν πρόσκαιρο οικονομικό όφελος σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο σε βάθος χρόνου δύνανται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές, που για την αποκατάστασή τους θα απαιτηθούν εκατοντάδες χρόνια και πολλές μελλοντικές γενιές  θα επιβαρυνθούν τις δικές μας αυθαιρεσίες.
Θα πρεπει να αναγνωρίσουμε τη ζημιογόνο πολιτική της άναρχης εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια της καταστροφής της γης και της θάλασσας, και υπό την καθοδήγηση των αρμοδίων αρχών  να εισάγουμε στη ζωή μας περιβαλλοντολογική συνείδηση με μοναδικό στόχο την αειφόρο ανάπτυξη που να μην θέτει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μελλοντικών γενεών.
Θα πρεπει οι αρμόδιοι να επέμβουν όπου παρατηρούνται άναρχες αναπτύξεις και πάραυτα να τις σταματήσουν. Είναι υποχρεωμένοι ως εκ της θέσεως τους από το νόμο, γι αυτό δεν πρεπει να ολιγωρούν, ούτε να κλείνουν τα ματιά στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα.
Πρέπει να προασπίσουν τους θεσμούς, να πολεμήσουν την αυθαιρεσία και να προωθήσουν την αειφορία

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΗ

Χλωρακιώτες ξυπνάτε πριν να είναι τελείως αργά.
Ήταν κάποτε θυμάμαι μια θάλασσα μικρή, πανέμορφη και αγαπημένη. Ένα μικρό απάνεμο φυσικό λιμανάκι το ΔΗΜΜΑ που άντεξε εις τους αιώνες και το βρήκαμε ατόφιο και πανέμορφο να μας διηγείται ιστορίες πρωτεινές  θυμίζοντας μας ότι οι πρόγονοι μας εκεί μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν, μέσα σ αυτά τα ήρεμα και κρυστάλλινα νερά έμαθαν το πρώτο τους κολύμπι.  
Κι όμως σήμερα, ανθρώπινα χέρια βέβηλα, βρέθηκαν να χαλάσουν αυτή τη φυσική ομορφιά. Χωρίς αιδώ, ξεδιάντροπα βίασαν τη φύση και γέμισαν τη παραλία με μπετόν αρμέ και σκέπασαν από κάτω τα κυρταμα και τα αθάνατα λουλούδια της παραλίας.   
Έγιναν οι άνθρωποι στην κοινότητα της Χλώρακας θηρία ανήμερα που με μόνη έγνοια την ευκολία τους, παραβιάζουν τους νόμους και επεμβαίνουν ασύστολα χαλώντας την ίδια τη φύση.
Και οι τοπικές αρχές που είναι; Παρακολουθούν χωρίς αντίδραση αφήνοντας πρώτα τους μεγιστάνες του πλούτου να καταπατούν τις όμορφες παραλίες μας με πρόσχημα την πρόοδο και την ανάπτυξη, και ύστερα ανήμποροι πλέον δεν τολμούν να επιβάλουν την τάξη σε κανέναν καθώς όλοι μικροί και μεγάλοι τους πήραν χαμπάρι και παρανόμως και αυτοί δρουν, άλλοι περιφράσσοντας τις παραλίες, και άλλοι τσιμεντωνοντας τις.
Το πρόβλημα όμως έγκειται στους ίδιους τους κατοίκους, που ως αμνοί άφωνοι επί σφαγής, παρακολουθούν χωρίς να αντιδρούν, επιτρέποντας έτσι στις τοπικές αρχές να ανέχονται το βιασμό των παραλιών μας.
Φτάνει όμως έως εδώ. Καημένε λαέ, επιτέλους ξύπνα. Μην αφήνεις τον καθένα να καταπατά τις παραλίες. Είναι δικές σου, είναι δικές μου, είναι ολονών μας. Επιτέλους όλοι μαζί ας ενώσουμε τις φωνές μας και να τους σταματήσουμε.

ΑΛΛΟΙ ΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΙΝΕ

Η βουλή αποτελείται από 56 βουλευτές εκ των οποίων τα δυο τρίτα περίπου είναι δικηγόροι, ενώ ταυτόχρονα έχουν και άλλους συμβούλους, επίσης δικηγόρους. Παρ όλα αυτά, εν τη σοφία τους και εν τη καταρτίσει τους ως νομικοί, δεν κατάφεραν να συντάξουν και να ψηφίσουν νομοθετήματα περί προστασίας της εκποίησης της πρώτης κατοικίας που να συνάδουν βάση της Κυπριακής νομοθεσίας ώστε να μην απορριφθούν από το ανώτατο δικαστήριο στο οποίο τα είχε παραπέμψει ο πρόεδρος της δημοκρατίας. Τώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο τα έκρινε αντισυνταγματικά.
Αφού εξέτασε τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης έως 350.000 ευρώ, τη διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων για εκποιήσεις, τη διαγραφή των υποχρεώσεων εγγυητών και την αναστολή εφαρμογής του νόμου περί εκποιήσεων, τα απέρριψε.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, οι πολίτες τι πλέον σκέφτονται για τους βουλευτές; Ότι δεν μπόρεσαν να συντάξουν και να ψηφίσουν νομοθετήματα που να μην εκφεύγουν της Κυπριακής νομοθεσίας γιατί δεν είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις, ή μήπως καλά γνώριζαν τι έκαμναν και απλά ενέπαιξαν το λαό παραπλανώντας τον πως τάχα κόπτονται για το καλό του χωρίς πραγματικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς και αυτοί ίσως είναι υποχείριοι του μεγάλου κεφαλαίου που απόλυτα δυστυχώς ελέγχει τις κυβερνήσεις των κρατών και τα πολιτικά κόμματα;
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται ότι το Eurogoup, στις 6 Νοεμβρίου θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ, και θα καθορίσει τον χρόνο της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.
Άλλοι λοιπόν χαίρονται με αυτή την εξέλιξη καθώς θα γίνει η εκταμίευση της δόσης που με αυτά τα δανικά θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί, ενώ άλλοι θλίβονται γιατί θα χάσουν τις περιούσιες τους, και δή την οικογενειακή τους εστία...
Μετά απ όλα αυτά, τι κάποιος μπορεί να πει;
Απλά, ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ.